سفارش تبلیغ
صبا ویژن

راین جهانی از زیبایی - هزارمظهراستقامت

با توجه به علم امامان، چگونه امام حسن مجتبى علیه‏السلام حاضر شد با «جعده» ازدواج کند تا بعد به وسیله او شهید شود؟


در این باره، اشاره به نکات زیر شایان توجه است:
با توجه به فرهنگ آن روزگار، ازدواج‏ها، تنها بر اساس رعایت تناسب انجام نمى‏پذیرفت؛ بلکه گاهى براى اداى احترام به یک شخصیت و یا براى ابراز علاقه یک قبیله به قبیله دیگر و یا جلوگیرى از انتقام، صورت مى‏گرفت؛ به طورى که اگر طرف مقابل نمى‏پذیرفت، به عنوان رد احترام و گاهى در حد اعلان تنفر و جنگ بود.
بنابراین، اگر چه برخى ازدواج‏ها، براى امامان معصوم علیهم‏السلام، بسیار سنگین بود، ولى بزرگوارى شخصیت ایشان، موجب مى‏شد که آن را بپذیرند. آن چه گفته شد، از نگاه زمینى و روابط اجتماعى بود؛ اما از دید دیگر، این نوع ازدواج‏ها، یک امتحان الهى براى امت اسلام بود تا بیش از پیش، خیانت و پستى بدخواهان و مظلومیت و بزرگوارى معصومان علیهم‏السلام، در طول تاریخ نشان داده شود؛ چنان که براى پیامبران گذشته نیز چنین ازدواج‏هاى ناموفقى رخ داده بود.
قرآن درباره همسران نوح و لوط فرموده است: «خدا براى کسانى که کفر ورزیده‏اند، زن نوح و زن لوط را مثل آورده که هر دو در نکاح دو بنده از بندگان شایسته ما بودند و به آنها خیانت کردند و کارى از دست [شوهران‏] آنها در برابر خدا ساخته نبود و گفته شد با داخل شوندگان، به آتش داخل شوید».1
بنابراین، امکان دارد، برخى بتوانند ارتباطى نزدیک - همچون ارتباط زناشویى - با پیامبر یا امام داشته باشند؛ اما با سوء اختیار خود، به راه کفر و گناه بروند و گرفتار بدفرجامى شوند که «جعده» نیز این چنین بود. او به امام خیانت کرد و چون امام الگوى مردم بود، تا لحظه آخر با او رفتار عادى داشت و از علم لدنى خود استفاده نکرد.2
2. در مورد علم امامان علیهم‏السلام نیز نکاتى را باید مد نظر قرار داد:
الف) پیامبر صلى‏الله‏علیه‏وآله و ائمه معصوم علیهم‏السلام در مسائل عادى، فردى و امور اجتماعى، موظف به استفاده از علم عادى بوده‏اند. از این رو، همواره در این گونه مسائل، از شیوه‏هاى معمولى، تحقیق و کسب آگاهى کرده، بر اساس آن عمل مى‏کردند.
سرّ این مسئله نیز آن است که آنان، الگوى بشریتند و اگر در مسیر زندگى و حرکت‏هاى اجتماعى، راهى غیر از این بپویند، دیگر جنبه اسوه بودن خود را از دست خواهند داد و جهانیان به بهانه آن که آنان با علم لدنى عمل مى‏کرده‏اند، از حرکت‏هاى سازنده، انقلابى و اصلاحى باز خواهند ایستاد.
ب) برخى بر این عقیده‏اند که علم غیب براى پیامبر و امامان، شأنى است؛ یعنى چنان نیست که این علم، همواره، هر چیزى را در اختیار آنان قرار دهد.
ج) علم غیب، گاهى به یک واقعیت تغییرناپذیر تعلق مى‏گیرد. بنابراین، بعضى از چیزهایى که پیامبر و امامان از طریق غیبى مى‏دانند، همان چیزى است که حتماً واقع خواهد شد. این گونه آگاهى، چیزى نیست که با آن، بتوان تغییرى ایجاد کرد و سرنوشت چیزى را تغییر داد. نکته دیگر آن که بین علم لدنى و علم معمولى، تفاوت اساسى وجود دارد و آن این که علم لدنى، معیار و میزان تکلیف نیست. علم ائمه معصوم علیهم‏السلام در بعضى مسائل مانند شهادت آنان، از این قبیل بوده است و برعکس علم عادى است که زمینه‏اش براى امامان علیهم‏السلام، همانند دیگر مردم وجود دارد و معیار تکلیف‏پذیرى است. ائمه علیهم‏السلام، بر اساس همین علم، گاهى به کارى دست مى‏زدند و گاهى از کارهایى پرهیز مى‏کردند.

پی نوشت ها

1. تحریم(66)، آیه 10.
2. ر.ک: فضل الله کمپانى، حسن علیه‏السلام کیست؛ محمد مقیمى، فلسفه صلح امام حسن علیه‏السلام، باقر شریف قریشى، زندگانى امام حسن علیه‏السلام، ترجمه فخرالدین رازى، انتشارات بعثت.
3. دیدگاه علامه طباطبایى به نقل از آیةالله جوادى آملى در درس تفسیر

سایت.http://www.noorportal.net


[ سه شنبه 87/8/28 ] [ 9:56 عصر ] [ غلامرضابالایی راینی ]
درباره وبلاگ
موضوعات وب
امکانات وب
بازدید امروز: 99
بازدید دیروز: 74
کل بازدیدها: 281111